torstai 19. syyskuuta 2013

Pennut syntyvät

16.9.2013. Yö sunnuntaista maanantaihin oli levoton. Itse asiassa sain nukuttua ehkä noin kolme tuntia. Hippu alkoi läähättää, se oksenteli ja liikkui levottomasti. Kolmen maissa tuntui siltä, että oli parasta nousta ylös siivoamaan. Siinä odotellessa ja Hippua rauhoitellessa aika kuluikin ja lopulta ensimmäinen pentu syntyi klo 4.30. Se oli hyvin tumma uros. Punnitsin sen jonkun ajan päästä ja se painoi 280g.

Ensimmäinen pentu on juuri syntynyt.
Hippu osasi heti hoitaa pentua ja nuoli sitä, mutta sitten se alkoi keskittyä uuden pennun tuloon. Kello 5.11 syntyi toinen poika, sillä oli valkeaa tassuissa ja rinnassa. Se painoi 290g. Kolmas syntyi kohta perään klo 5.20 ja oli vaihteeksi tyttö. Se painoi vain 216g, mutta oli yhtä reipas kuin veljensäkin. Sillä oli valkea piirto ja kuonossakin valkoista, samoin rinnassa ja tassuissa. Neljäs pentu, poika, syntyi klo 5.43. Se painoi 275g ja sillä oli valkeat takatassut. Synnytys oli todella nopeasti ohi, sillä viides ja viimeinen pentu, uros, syntyi klo 6.00. Se painoi 296g ja silläkin oli valkeaa takatassuissa ja vähän etutassuissakin. Hippu rupesi tämän jälkeen rauhoittumaan ja ryhtyi hoivaamisen jälkeen imettämään pesuettaan. Viisi pentua! Niissä riittää hoitamista tuleviksi viikoiksi.

Kaksi ensimmäistä pentua vielä märkinä.

Lepohetki synnytyksen välissä, Hippu kerää voimia loppukoitokseen.

Kaikki viisi ovat syntyneet ja Hipulla on kova kiire puhdistamaan lapsiaan.

Pennut noin kolme tuntia syntymän jälkeen, turkit ovat jo kuivuneet.
Ensimmäinen päivä sujui sitten Hipulta lähinnä imettäessä ja pentuja nuollessa sekä tietysti levätessä. Ulkona se kävi vain pikaisesti eikä ruokahaluakaan vielä ollut. Minä tietysti vietin päivän pentuja ihaillessa :)  Pennut ovat kaikki erivärisiä, joten niiden tunnistaminen tulee olemaan helppoa, kai. Uskoisin, että pentujen pienetkin yksityiskohdat tulevat lähiaikoina niin tutuiksi. Nyt minulla on jo yhden pentueen kokemus olemassa. Sen tiedän ainakin, että alkuun pentulaatikosta ei kuulu muuta kuin pientä vikinää välillä ja tuhinaa. Emo hoitaa pennut eikä paljon apua siihen hommaan tarvitse.

Veljekset

Pennut kerääntyvät yksin jäädessään toistensa lämpöön yhdeksi "kasaksi".

Hippu ja komea penturivistö.

Hmm, joku puuttuu... Taitaa olla emon nuoltavana yksi poika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti